ford logo head
ford header

Upoznajte Mondeo

  • Dizajn
  • Enterijer
  • Ford Sync
  • Bezbjednost
  • Sistem oslanjanja
  • Led farovi
  • Motori
  • Automatski mjenjač
  • Moj Mondeo


Moćan, Odvažan, beskompromisan.

Pred vama je potpuno novi Ford Mondeo. Elegantan aerodinamičan profil novog Mondea kombinuje njegovu efikasnu moć i vrlo moderan izgled. Besprekoran enterijer odmah impresionira odličnom završnom obradom i prefinjenošću. Njegov dizajn nije samo stvar estetike, već je svaka njegova linija projektovana tako, da se vozilo probija kroz vazduh sa minimalnim otporom, što kao rezultat donosi bolja ubrzanja, veću maksimalnu brzinu i naravno manju potrošnju goriva.

25


Luksuzna prefinjenost

Prefinjeni materijali, sjajna zavrsna obrada cini enterijer Novog Mondea najluksuznijim u klasi. Ambijentalno LED osvjetljenje u vise boja cini boravak u kabini jos prijatnijim. Elektro podesavanje volana sa memorijom, elektro podesiva kozna sjedista sa memorijom, instrument tabla sa 10“ incnim TFT displejem u boji, kamera za pomoc pri voznji unazad, Sony multimedijalni uređaj sa 8 inčnim touch screen displejem,  grijani upravljač,  su samo neki od opcionala koje  mozete dobiti u Novom Mondeu. Zapremina prtljaznika od 516 do 550 litara nikog ne ostavlja ravnodusnim.

313233343536mondeo-7mondeo8mondeo 2 


Koristite vas glas kao dodatni par ruku

Ford SYNC je fabricki instalirana, integrisana komunikacija i sistem za zabavu u vozilu koje omogucava korisnicima hands free telefonske pozive, kontrolu muzike, kontrolu unutrasnje temperature, čitanje dolazećih SMS poruka, i obavljanje drugih funkcija uz koriscenje glasovnih komandi.
SYNC Vas drži povezanim sa svijetom, dok su Vaše ruke na volanu, a oči na putu.
Sistem se sastoji od aplikacija i korisnickih interfejsa razvijenih od strane Forda i drugih developera, a radi na Windows Embedded Automotive operativnom sistemu razvijenom od strane Microsofta
Ford Sync će u slučaju saobraćajne nesreće ukoliko dođe do aktiviranja vazdušnih jastuka, ili dođe do deaktiviranja pumpe goriva, sam pozvati pomoć. Sistem je podešen tako da će pružiti vitalne podatke o lokaciji, odnosno GPS koordinate, ukoliko Vozač nije sposoban da iste pruži.

26272829


Potpuno novi Ford Mondeo donosi 5 zvjezdica sa euro ncap crash testa.

Brojne Fordove tehnologije su za bezbjedosne inovacije nagrađene priznanjem EURO NCAP Advanced Award. Ford ih jednostavno naziva „Aktiv tehnologija“.
Jedinstveni sigurnosni pojasevi zadnjih sjedišta sa vazdušnim jastučićima na naduvavanje, kombinuju funkciju vazdušnog jastuka i konvencionalnog sigurnosnog pojasa. U slučaju nesreće pojas se rapidno širi kako bi raspršio silinu udara i postigao čak do pet puta jaču zaštitu ugroženih putnika u poređenju sa klasičnim sigurnosnim pojasom.

Novi Ford Mondeo - automobil koji sam koči zbog pješaka. Sistem radi na način što koristi dva senzora koji zajedno rade – kameru i radar koji se nalaze u prednjem vjetrobranskom staklu. Ako se pješak nađe ispred vozila vozač dobija vizuelno i audio upozorenje. Međutim ukoliko vozač ne reaguje na upozorenje, vozilo samo koči maksimalnom silom i na taj način sprječava potencijalni sudar..

Od ostalih bezbjednosnih sistema ističu se i Active City stop koji kada pri manjim brzinama do 40 km/h detektuje potencijalni sudar sa vozilom ispred, a istovremeno izostane reakcija vozača sam koči, odnosno zaustavlja vozilo, zatim adaptivni tempomat koji pri izabranoj željenoj brzini sam održava rastojanje sa vozilom ispred, sistem za detekciju mrtvog ugla, sistem za održavanje vozila u saobraćajnoj traci, i naravno kamera za vožnju unazad. Ne smijemo izostaviti ni pomoć pri parkiranju i isparkiravanju koja je takođe dostupna kod novog Mondea.

 mondeo-14mondeo-15mondeo 16


Poboljšano vješanje koje je inače zaštitni znak Fordove game vozila kod novog MONDEA u kombinaciji sa inteligentnim tehnologijama čini da imate potpunu kontrolu nad vozilom. Servo asistencija volana koja reaguje na svaku situaciju

Električna servo asistencija u upravljačkom mehanizmu (EPAS) samostalno se prilagođava brzini vozila i uslovima u vožnji. Pri manjim brzinama sistem olakšava okretanje kola upravljača (volana) za lakše i jednostavnije manevrisanje. Pri većim brzinama, kada je potrebna veća kontrola, sistem omogućava čvršće upravljanje. U novu kontrolom zanošenja, EPAS uključuje i bočni vetar i druge uslove u vožnji. Aktivna kontrola neravnina, pak, uklanja neželjene vibracije volana.

mondeo 9


Osvetljavanje puta unaprijeđenom tehnologijom

Ford Dynamic led farovi. Potpuno nova adaptivna led svijetla mogu da rade na sedam različitih načina u zavisnosti od brzine kojom se automobil kreće, uslovima spoljnog svijetla, u zavisnosti od ugla upravljanja , udaljenosti od vozila koju su na putu ispred i aktivacije brisača stakala. U slučaju nailaska vozila u susret, sistem ne gasi duga svijetla, već farovi rade nezavisno, pa tako sistem skraćuje samo snop desnog svijetlo da ne bi došlo do zaslijepljivanja vozača koji dolazi u susret. U gradskim uslovima sistem širi i spušta snop svijetala, tako da saobraćajni znakovi sa strana postaju čitljivi, dok u kišnim uslovima sistem širi i daodatno spušta snop kako bi omogućio optimalnu vidljivost. Farovi u krivinama rade potpuno nezavisno jedan od drugog, tako da se optimalno zakreću u zavisnosti od ugla upravljanja. Na raskrsnici se prilikom manevrisanja pod pravim uglom, aktivira  posebna led sijalica koja pod pravim uglom u odnosu na vozilo osvjetljava put, tako da se mrtvi uglovi anuliraju.

MONDEO-10MONDEO-11MONDEO-12mondeo-13


BENZIN

Mali, snažni i izuzetno ekonomični, to su tri glavne odlike novih Fordovih ECOBOOST benzinskih motora. Direktno ubrizgavanje u kombinaciji sa turbopunjačem i brojnim inovativnim tehnologijama čine da ecoboost motori pružaju performanse motora mnogo veće radne zapremine. Među inovacijama se ističu: odvojeni sistem za hlađenje koji sprječava ulazak rashladne tečnosti u blok motora dok je motor hladan, Bregasta osovina se pokreće preko kaiša koji se podmazuje uljem, smanjujući trenje, varijabilno otvaranje usisnih i izduvnih ventila omogućava da u svakom trenutku rade sinhronizovano, turbopunjač kod ovih motora rade na duplo više obrtaja nego recimo turbopunjači koji se ugrađuju na motorima bolida formule 1, potpuno nova izduvna grana koja je integrisana u glavi cilindara, snižavajući temperaturu izduvnog sistema i stvarajući optimalan odnos goriva i vazduha čak i pri velikim brzinama, uljna pumpa sa dvije brzine omogućava besprekorno podmazivanje u svim uslovima rada. Kao rezultat svega ovoga, u novom Mondeu imamo 1.0 ecoboost snage čak 125 konjskih snaga, zatim 1.5 ecoboost sa 160 konjskih snaga, i 2.0 ecoboost sa 203, odnosno 240 konjskih snaga, koji Mondeu daje sportske performance.
Posebno usaglašeni zvučni symposer pak (opciono) stara se za uživanje u kabini tako što proizvodi jedinstven zvuk motora prilikom ubrzavanja.

 mondeo 17mondeo 19

 

DIZEL

Naravno Ford je poznat po svojim kvalitetnim DIZEL motorima, pa tako motorizacija Mondea ne predstavlja izuzetak. U ponudi je 1.5 TDCI agregat snage 120 konjskih snaga, koji prosječno troši svega 3,6l na 100km pređenog puta, zatim beskompromisni 2.0 TDCI agregat u dva raspona snage: sa 150 i 180 konjskih snaga.. Obrtni moment od 350 odnosno 400NM omogućavaju beskompromisna međuubrzanja i snažnu vuču u svim uslovima vožnje. Ubrzo se ocekuje da bude dostupan i 2.0 TDCI motor sa dvije turbine i maksimalnom snagom od čak 210 konjskih snaga.

22

 


Šestostepena automatska powershift transmisija  sa duplim kvacilom, Mijenja brzine poput munje i pruža maksimalnu snagu onda kada Vam je najpotrebnija. Uz automatsku transmisiju standardno dolaze I polugice za mijenjanje brzina na volanu za potpuni uzitak u voznji.

3738mondeo 20


Sklopite sami Svoj Mondeo.

Novi Mondeo dolazi u čak 14 različitih varijanti, u zavisnosti od izbora motora i mjenjača I oblika karoserije. Naime izaberite da li zelite Vaseg Mondea sa cetvoro ili petoro vrata, ili zelite caravan verziju.

Izaberite da li zelite osnovni Trend paket opreme, ili jači Titanium, i sklopite sami svoj Mondeo sa više od 80 ponuđenih opcionala sa spiska dodatne opreme.
Od 1.0 trocilindričnog ecoboost motora snage 125 konjskih snaga sa šestostepenim manuelnim mjenačem koji postiže maksimalnu brzinu od  čak 200km/h, pri tom prosječno troši 5.1l, preko 1.5 ecoboost sa 160 ks i ubrzanjem od 0-100 od 9.2 sekunde i prosječnom potrošnjom od 5.8 litara, pa sve do moćnog 2.0 ecoboost motora sa 240 konjskih snaga i prosječnom potrošnjom ispod 7 litara benzina. Od dizelskih verzija narocito treba skrenuti paznju na econetic ultraštedljive verzije. 1.5 litarski dizel snage 120 konjskih snaga prosječno troši 3.6 litara goriva, dok 2.0 tdci motori sa 150 i 180 konjskih snaga prosječno troše 4.1 l. Napomenimo još da econetic verzije troše manje goriva što se ne odražaava na performanse. Tako snažnija dizel verzija od 0 do 100 ubrzava za imresivnih 8,2 sekunde. Odaberite između preciznog i laganog za rukovanje šestostepenog manuelnog mjenjača, i Ford Power Shift šestostepenog automatika koji standardno dolazi sa polugicama za mjenjanje brzina na volanu.

mondeo 4mondeo 5mondeo 6

 

Mondeo