ford logo head
ford header

Ford trke

Ford je u dugoj i slavnoj vezi sa svim oblastima motosporta. Samo u Formuli 1 u partnerstvu Ford-Cosworth nedostižan je po broju osvojenih Velikih nagrada i šampionata.

Uvod
Fordovo odjeljenje TeamRS, osnovano 2003. godine, zaduženo je za trke automobila i sportska i takmičarska vozila. Ford TeamRS nadzire sve aktivnosti iz oblasti automobilskog sporta kompanije Ford Evropa, od kojih glavnu ulogu ima svjetsko prvenstvo u reliju (WRC). Odjeljenje takođe, uz tijesnu saradnju sa Fordovim glavnim inženjerskim timovima, ima vodeću ulogu u projektovanju i razvoju Fordovih sportskih varijanti serijskih vozila, koje su širom svijeta poznate po oznakama ST i RS. Direktor Fordovog odjeljenja TeamRS je Jost Kapito, razvojni inženjer za takmičarske motore i bivši takmičar u auto-sportu. On je zaista iskusni stručnjak u ovom poslu i garant entuzijazma i dinamičnog vođenja ovog odjeljenja.

Takmičarski tim svjetskog prvenstva u reliju
Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) je za kompaniju Ford Evropa najznačajnija aktivnost u oblasti automobilskog sporta. Takmičarski tim „BP-Ford“, koji se takmiči u svjetskom prvenstvu u reliju, ima vozačke ekipe koje kombinuju iskustvo i mladalački pristup. Iskustvo obezbeđuju dvostruki prvaci svijeta, Markus Grenholm i Timo Rautiainen, a mladalački pristup Finci Miko Hirvonen i Jarmo Lehtinen. U 2006. godini, takmičarski tim „BP-Ford“ je donio Fordu titulu u konkurenciji proizvođača automobila, osvojivši naslov svjetskog prvaka u reliju Svjetske automobilske federacije (FIA WRC).

 

O Fordu